Menu

Historien bakom den Schweiziska armékniven – alla campares bästa vän!

Vad ser du framför dig när jag säger fickkniv? Låt mig gissa! Ett litet multiverktyg, litet nog att få plats i din ficka. Förmodligen rött med ett litet vitt kors på – den schweiziska flaggan, och med verktyg som en liten kniv och en burköppnare och annat, som alla går att fälla ut. Hade jag rätt? Inte så konstigt i så fall. De flesta av oss har en liggandes hemma, och de har sett likadana ut under lång tid. Det är faktiskt mer än 100 år sedan den första fickkniven skapades i Schweiz.

Det var i slutet av 1800-talet som Karl Elsener, tillsammans med sin mamma Victoria i den schweiziska staden Ibach, startade ett företag som tillverkade köksredskap. Det företaget var samma företag som idag är känt som Victorinox. De fick snart i uppdrag av armén att förse soldaterna med ett redskap som både kunde öppna konservburkar och hjälpa dem med demontering av sina gevär, något som på den tiden krävde en skruvmejsel. De kallade verktyget för The Soldier Knife och de första innehöll en burköppnare, en brotsch och en skruvmejsel – allt snyggt förpackat i ett handtag av ek. Den schweiziska armékniven var född!

Victorinox eller Wenger?

Strax efter detta började ett konkurrerande företag, ägt av Mr. Wenger och uppfinningsrikt döpt till Wenger, att också tillverka dessa multiverktyg. Kvalitén var lika hög, och för att slippa priskrig och monopol tog den schweiziska armén år 1908 det kloka beslutet att dela lika på leverantörsuppdraget mellan de båda företagen.

Idag är de båda varumärkena ett och samma, efter att Victorinox år 2005 köpt upp Wenger. Ödmjukt nog har de inte dödat sin konkurrent, utan fortsatt utveckla varumärket Wenger som ett parallellt märke. Victorinox knivar sälj som “originalet av schweiziska arméknivar” och Wengers går under epitetet “den genuina schweiziska armékniven”. Om du går i köptankar och går i valet och kvalet vilken du ska välja, så kan jag våga lova att efter över 100 års tillverkning av en sådan klassiker, så behöver du inte oroa dig för kvalitén.

100 år av popularitet

Både Victorinox och Wenger har under åren blivit mycket välrenommerade, och deras fickknivar har utvecklats kontinuerligt. Sax, såg, tandpetare och korkskruv har länge varit stående inslag, men nu kan man även hitta fickknivar med USB-lagring, laserpekare och fingeravtryckslåsning. En rimlig utveckling på en odödlig produkt om du frågar mig!

Karl Elsener och hans mamma Victorias uppfinning lever vidare i allra högsta grad. Ska man ut i skog och mark så är man tacksam för den lilla röda kniven med sina alla användningsområden. Man kanske skulle ta och spåna lite idéer med sin mamma, vem vet vad resultatet kan bli. Till dess får vi nöja med oss att drömma om nästa stora idé.