Menu

Vintercamping och grunderna för backpacking

Att campa är inte något som du enbart kan göra på sommaren, utan det är faktiskt något som du kan göra året runt.

Att campa under vintern kanske känns helt omöjligt, men det är det verkligen inte. Det är lika kul att campa under vintern som det är sommaren. Det finns många campingar som även är öppna under vintern, och det är dessutom fler platser lediga. Vintercampa är kanske lite mer avancerat än att campa under sommaren, men det är minst lika mysigt, om inte mysigare. Du kan sitta i en varm husvagn och läser, spela bordsspel eller kanske spela på online casinon där du kan acceptera bonusar som Hajper bonus?

Campa med tält under vintern 

Det går även utmärkt att campa med ett tält under vintern. Det krävs bara mer förberedelser än om du väljer en husvagn. Tältet måste vara av 4-säsongskaraktär för att klara vinterförhållanden. I tältet bör ventilationen vara dubbel för den bästa luftgenomströmningen. Det bör även gå att stänga ventilationsöppningarna. Ska du campa under snöförhållanden gäller det att sätta upp tältet på ett säkert sätt. Om det är mjuk snö borde du trampa med skidor eller snöskor och låta det frysa i minst 30 minuter. För att sätta upp tältet måste det nämligen vara ett hårt underlag. Är snön redan hård kan du sätta upp det på samma sätt som du gör på sommaren. 

Det är alltid bäst att gräva ner tältet lite för att minska blåsten mot tältet. Tänk också på att sätta upp tältet med kortsidan mot vinden. Var alltid försiktig när du sätter upp tältet i snön så att det inte finns någon risk att det kan falla snö över tältet. God ventilation i tältet är väldigt viktigt under vinterhalvåret. 

Backpacka under vintern

Att du har med dig rätt material när du campar under vintern är också viktigt. När du tältar är det viktigt att du har en bra sovsäck. Under vintern borde du fördelaktigast investera i en dunsovsäck som ger bra värme i förhållande till vikt. Du måste också ha ett bra liggunderlag när du campar på vintern, och under vintern måste denna ha en bra isoleringsförmåga. Liggunderlag i skum ger en bra isolering, men du kan även kombinera två olika liggunderlag för bästa resultat. Ha ett skumunderlag på botten, och en uppblåsbart liggunderlag överst. Tänk däremot på att det tar mycket plats i väskan och är tyngre att bära.

Vad för kläder du har på dig spelar också självklart en stor roll när du campar och backpackar under vintern. Du vill klä dig i flera lager, och du vill ha ull närmast huden, ett mellanlager och sedan ett ytterlager som skyddar dig. Det kommer att hjälpa dig att hålla värmen under både vandring och camping. Ha också alltid med dig ett ombyte av kläder ifall att du blir blöt. 

Andra saker att ha med dig:

  • Lampa
  • Spade, yxa och kniv
  • En påse som är vattentät 
  • Tändstickor eller en brännare
  • Kompass
  • Karta
  • Mat 

Campa med en husvagn 

Det är speciellt populärt att campa med husvagnen under vintern. Det är oftast enklare och bekvämare än att campa med ett tält. Husvagnen redan är monterad och klar. Du har dessutom en riktig säng. När du campar under vintern finns det också en helt annan gemenskap på campingen. Alla hjälper alla, speciellt om det har snöat.